Hjem   >   Lokalt nytt   >   Leserbrev   >   Venstre til valg på rene fjorder
Foto: privat

Venstre til valg på rene fjorder

Foto: privat

Foto: privat

Plastforsøplingen i havet er et enormt, globalt problem, og det har nådd din nærmeste strand. Venstre går blant annet til valg på en marin renovasjonstjeneste.

Akkurat nå er fjorden på sitt beste. Varmet av en lang sommer, fristende å bade i, full av mat. Men vi svømmer i plast. Drikkeflasker, taustumper og annet avfall vasker inn på strendene våre. Makrellen vi fisker på hytta har det i magen. Kanskje er plasten så liten at vi ikke ser den, og spiser den selv. For Venstre er det viktig at alle har tilgang til naturen, og at den skal være ren. Dyr og planter skal tas vare på, ikke ødelegges med uforsiktighet og forsøpling. Økosystemet har egenverdi, men havet er også matfat og jobbskaper.

Når vi skal bekjempe marin forsøpling må vi gjøre to ting på én gang. For det første må vi sette i gang en stor ryddeinnsats for å fjerne plasten som allerede er i havet. I tillegg må sørge for at vi ikke fortsetter å forurense og forsøple.

Ryddeinnsatsen må gjøres på mange plan. Venstre mener det er behov for en marin renovasjonstjeneste – dedikert til rydding av kysten. Fremover må i større grad ta i bruk ny teknologi for å rydde og rense plasten i fjordene, og det må settes av penger til forskning, slik at vi kan bli enda mer effektive i fremtiden.

For å hindre at vi forsøpler mer i fremtiden, vil Venstre få på plass flere pante- og returordninger og øke flaskepanten. Slik frister det mer å resirkulere plasten enn å kaste den i naturen. All plast som ikke er bioplast eller resirkulert bør avgiftsbelegges, slik at færre velger å bruke det. Det skal tross alt være enklest og billigst å velge miljøvennlig. Samtidig er det ikke slik at all plasten som havner i fjorden har vært kastet med vilje. En del kosmetikk og tannkrem er tilsatt mikroplast, og det har forsvunnet ut i naturen gjennom avløpet. Heldigvis har Venstre nå sørget for at nå er forbudt å selge kosmetikk med mikroplast i Norge.

Plast er skadelig for naturen, fordi den tar så lang tid å bryte ned. En brusflaske på havets bunn bruker gjerne 450 år på å forsvinne. Når en fisk eller sjøfugl spiser biter av plast, fyller det seg opp i magesekken og gjør dem syke. Mange dør. I Nordland skal vi leve av havet lenge. Vi skal ha turister i fjordene og fiske langs kysten. Alle som bor her skal kunne bade på sin nærmeste strand. Da er vi avhengige av at vannet er rent. Venstre kjemper for fjordene. Fordi vi er på lag med framtida.

 

Meløy Venstre

Leif Gunnarsen

Kommentarer

kommentarer